Wat leren we van analogie?

 

 

Zweefvliegen, een tijdrovende zaak die dat voor mij zeer waard is. Wat maakt dat je dat zo lang blijft doen, wat is er zo interessant aan?

Zou er een relatie zijn met andere interessen, is er iets gemeenschappelijks? Werk en hobby, wat is de gemeenschappelijke drive of ervaring?  Ja, die zijn er.

 

Mijn analogieen zijn bijvoorbeeld:                                                                                         

  • Gebruik maken van wat er al is. De opstijgende lucht, het potentieel van de medewerkers en de actualiteit. Verplaats jezelf naar de plek waar het gebeurt.
  • Neem risico's die je kunt dragen. Ga het onbekende tegemoet, hou je veiligheid in de gaten. Kun je veilig landen als het minder mooi is dan je dacht?
  • Hoogte brengt overzicht. Structuren, verbindingen, relaties, landbare gebieden, zonnige plekken. Als je hoog zit zijn de details minder interessant, die komen wel als je lager zit.
  • Flexibiliteit helpt onder de grillige natuur. Kunnen improviseren in turbulente situaties brengt je verder en is veiliger.

 

Welke zijn dat voor jou? Waar ligt jouw interesse, je passie, wat zijn daarin belangrijke elementen? Hoe kun je die vertalen naar je werk, jouw aanpak, jouw dilemma's op andere terreinen?.

 

Kan analogie helpen als je het even niet weet?